HENK HELMANTEL

Weemlezingen

De Weemlezingen beginnen om 20:00 uur. Vanaf 19:30 uur staat de koffie/thee klaar. 

Kosten € 12,50 p.p. inclusief koffie en een hapje en drankje.

Opgave gewenst. info@helmantel.nl of 0596-551415


Weemlezingen Museum Helmantel 2017

30 juni - Lezing Heilien Tonkens over de inrichting van Groninger historische boerenerven

De boerderij, gebouw, erf en tuin delen vanouds het werken en het wonen, functionaliteit en comfort.
Wat blijft er over als tijden veranderen? Heilien Tonckens is al meer dan 35 jaar werkzaam in de groene wereld. Haar passie is het inheemse groen en stinzenplanten. Ze was/is eigenaar van de wilde plantenkwekerij De Heliant, werkzaam voor Landschapsbeheer Groningen, oprichter en voorzitter van de vakgroep Wilde Weelde, bestuurslid bij St. Oase en verbonden aan de opleiding ecologisch hovenier.

8 september - Lezing Ernst van de Wetering: 'Rembrandts vele zelfportretten’

Prof. Dr. Ernst van de Wetering is kunstschilder en kunsthistoricus. Van 1969 tot 1987 was hij werkzaam in Amsterdam bij, wat nu heet: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Bekend is hij geworden door zijn onderzoekswerk bij hetRembrandt Research Project, waar hij vanaf 1968 is verbonden. In 1990 werd hij directeur. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan.

20 oktober - Super Librum met Jankees Braaksma en Marian van der Heide

‘Thit was to there stunde’. Een concert, een verhaal en beelden van muziek uit Middeleeuws Groningen. Jankees Braaksma is een Groninger blokfluitist en portatiefspeler, die zich heeft gespecialiseerd in Middeleeuwse muziek. Hij is de oprichter van Super Librum, waarmee hij veelvuldig optreedt. Deze avond treedt hij op met de zangeres (sopraan) Marian van der Heide. Zij doceert Klassieke zang. Jankees zal ook aan de hand van beelden en cd veel vertellen over de met name uit Groningen afkomstige Middeleeuwse muziek