HENK HELMANTEL

Met Helmantel door de Middeleeuwen

- beelden om bij stil te staan

Dit boek laat Laat-middeleeuwse sculpturen uit de verzameling van Henk en Babs Helmantel zien. Met daarbij vermeld de plaats, datering, materiaal, formaat en uitleg over het voorwerp. Daarbij zijn nog een 15 schilderijen van Henk Helmantel afgebeeld. 

In de rust van De Weem in het Groningse Westeremden zijn beelden uit vele windstreken bijeengebracht. Ze hebben hier, in het woonhuis annex museum van Henk en Babs Helmantel op de met oude bomen beplante wierde, hun bestemming gevonden. De verzameling omvat ruim zestig werken uit onder meer de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, Duitstalige streken, Engeland, Frankrijk en Zuid-Europa. Zij zijn van een mooie kwaliteit en harmonie in compositie, kleurstelling en stijl en dateren voornamelijk uit de late Middeleeuwen, passend bij de sfeer van De Weem.

De collectie is divers, met werken uit verschillende soorten steen, loof- en naaldhout en uit ivoor. Zij omvat verhalende voorstellingen, heiligenbeelden en kleine werken voor privédevotie. 

Het boek sluit aan bij de tentoonstelling en heeft bijdragen van drs Marieke van Vlierden, kunsthistorica en mediëviste. 
Zie ook: www.mariekevanvlierden.nl

"Henk Helmantel, Met Helmantel door de Middeleeuwen"
- met bijdragen van drs Marieke van Vlierden

64 pagina's, 29,5 x 24,5 cm, full colour, harde kaft. (NL) 

Het boek is verkrijgbaar voor € 9,50 in de winkel van Museum De Weem, klooster Ter Apel en in de Dom van Utrecht.