HENK HELMANTEL

Weemavonden Museum Helmantel 2020 

Alle weemavonden van 2020 zijn GEANNULEERD gezien de coronamaatregelen.

De Weemavonden beginnen om 20:00 uur. Vanaf 19:30 uur staat de koffie/thee klaar. 

Kosten € 12,50 p.p. inclusief koffie en een hapje en drankje.

Opgave verplicht: info@helmantel.nl of 0596-551415

GEANNULEERD! 28 augustus 'Kloosters in Groningen' presentatie door Bouwe Luursema

Historie heeft altijd de interesse van Bouwe Luurtsema gehad. In een provincie met oude kerken en borgen hebben in het verleden ook de kloosters ook een belangrijk aandeel gehad. Het enorme klooster Aduard spreekt hierbij zeker tot de verbeelding. Het recente onderzoek van het klooster Juliana in Rottum van de heren Gramsbergen en Van Wijnen gaf hem een kick om hier wat mee te doen. Dankzij de medewerking van deze onderzoekers kreeg Bouwe Luurtsema de gelegenheid een maquette van dit klooster te maken. Deze maquette is in zijn natuurlijke omgeving, op de wierde in Rottum, vereeuwigd.
Deze maquette zal worden getoond en geeft een goed beeld van deze historische omgeving. Bouwe Luurtsema heeft zich verder verdiept in de historie van de 34 kloosters die in Groningen hebben gestaan. Zijn lezing wordt verlucht door een PowerPoint presentatie, waarin al deze locaties zullen worden benoemd met enige bijzonderheden. Zo ook de huidige staat, als er nog iets resteert. Op deze manier krijgt u een indruk wat hier vanaf ca 1150 tot de reductie aan kloosters heeft bestaan in onze provincie. Er zal worden ingaan op het kloosterleven en welke belangrijke betekenis dit voor dit gebied heeft gehad. Het laatste klooster in onze provincie In Ter Apel is een prachtige plek om hier nog iets van deze vervlogen tijden te kunnen aanschouwen.

Maquette van klooster Juliana in Rottum

GEANNULEERD! 11 september  'Tuingoed Foltz - een leven tussen planten' presentatie door Andries Bierling

Andries Bierling, één van de twee eigenaren van Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden, neemt u mee in de kleurrijke en verrassende wereld van Salvia’s, zonnehoeden, elfenbloemen en botanische rariteiten. Aan de hand van veel eigen fotomateriaal laat hij u kennis maken met deze bijzondere plek in Oost-Groningen. Tegelijkertijd geeft hij informatie over de hiervoor genoemde plantensoorten en laat hij op inspirerende wijze hun toepassingsmogelijkheden zien.  Ook neemt hij planten mee voor de verkoop.

In het jaar 2000 kochten Andries Bierling en Bob Foltz een boerderij met bijna 4 hectare grasland, waarop ze hun droom verwezenlijkten: een specialiteitenkwekerij met tuinen.  20 jaar later biedt Foltz één de grootste plantencollecties van Nederland en is het tuingoed uitgegroeid tot een inspirerende ontmoetingsplek voor plantenliefhebbers uit binnen- en buitenland. Tuingoed Foltz is houder van de Nederlandse Planten Collecties Salvia en Echinacea, soorten die Bob en Andries rijkelijk toepassen in hun tuinen. De Salviacollectie omvat zo’n 150 soorten die afkomstig zijn van alle continenten. De laatste jaren legt Tuingoed Foltz zich sterk toe op het verzamelen en kweken van botanische rariteiten en bijzondere schaduwplanten, waaronder Arisaema (Jan-op-de-preekstoel), Podophyllum (Voetblad) en Epimedium (Elfenbloem). Dit heeft onder meer geresulteerd in de aanleg van een sprookjesachtige bostuin en een unieke jungletuin met manshoge boomvarens, olifantsoren, bananen en gunnera’s.

Tuingoed Foltz is van half maart tot half november dagelijks geopend (m.u.v. maandag) en organiseert regelmatig bijzondere plantenfairs, waaronder de Najaarsplantenmarkt op 19/20 en 26/27 september. Nadere informatie vindt u op www.tuingoedfoltz.nl

GEANNULEERD! 9 oktober 'In de krochten van Bruegel' voorstelling van Han van Hagen

Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten nemen de heerschappij over. Afzichtelijke wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel. Pieter leefde in een roerige tijd. In de noordelijke Nederlanden had iedereen genoeg van de Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen. Filips II, streng katholiek, was woest op zijn onderdanen, die massaal de gevestigde kerk de rug toekeerden. Hij stuurde Alva om orde op zaken te stellen. Onder het vaandel van de ware godsdienst werden duizenden moorden gepleegd. Het is verbazingwekkend te zien hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijk rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen.In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig feest gevierd, woest gedanst, en ongeremd gekotst. Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Breugel eenmaal losgaan is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel verstandig?

Een boeiende voorstelling van kunstenaar Han van Hagen, die vorig jaar bij ons de voorstelling 'Rembrandt en Trawanten' verzorgde.